Szeretettel üdvözöllek oldalamon! érezd jól magad!

Szeretettel üdvözöllek oldalamon! érezd jól magad!

Karácsonyi sütemények



 




Diós és mákos 
Diós és mákos beigli
 
Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg zsír
  • 60 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 40 dkg mák
  • 40 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • fél citrom
  • 4 dkg zsemlemorzsa


Elkészítés


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.

Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat.

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és a 4 dkg zsemlemorzsát.



Fatörzs



Hozzávalók:


  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg
  • 6 dkg őrölt mandula
  • 4 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  •  Hozzávalók a csokoládés vajkrémhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál meleg víz
  • 1 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a csokis töltelékhez:


  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1,5 evőkanál porcukor
Melegítsd elő a sütőt fokra. Válaszd szét a tojásokat, egyik tálba tedd a fehérjéket, másikba a sárgájákat. Keverd habosra a cukrot a tojások sárgájával, amíg halvány és sűrű nem lesz. Keverd bele az őrölt mandulát, a lisztet és a sütőport.
Habverővel verd fel a tojások fehérjét, amíg kemény nem lesz. Akkor van kész, ha felemeled a habverőt, és a hab szilárd halmokban tapad rá. Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét a mandulás egyvelegbe, és öntsd bele a tepsibe. Süsd 20-25 percig, amíg meg nem szilárdul.
 forrás:http://www.femina.hu/karacsony/csupa_csokis_fatorzs_torta
Catherine Atkinson-Fiona Patchett Nagy sütiskönyv gyerekeknek című műve segített, mely a Szalay Kiadó gondozásában jelent meg.


Rumos félholdak

Hozzávalók


  • A mázhoz 25 dkg porcukor 1 dl rum
  • A tésztához 25 dkg finomliszt 25 dkg kakaópor 6 db tojás 25 dkg porcukor 25 dkg Rama



Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk sárgájára és fehérjére. A fehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A sárgáját elkeverjük a kakaóporral, a liszttel és a fehérjehab felével, jól összekeverjük és vigyázva hozzákeverjük a tojásfehérje másik felét. A tésztát betöltjük a sütőpapirral kibélel tepsibe és előmelegített sütőben 200 °C-nál 25 percig (hőlégkeveréses sütőben 180 °C-nál 25 percig) sütjük. A még meleg megsült tésztára kenjük a rumból és porcukorból kevert mázat. Hagyjuk, hogy kihűljön. A félholdakat egy 4-cm átmérőjű pohárral vágjuk ki. Először egy teljes kört vágunk ki, utána csak félkört, így kapjuk meg a sütemény jellegzetes félhold formáját. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.
forrás:http://www.sutigyar.hu/recept/rumos_felholdak









Édes sütik Nosalty






Mindmegette illatos sütemények 
 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.